Home arrow Meetings arrow Information arrow Резолуција Организације српских четника ''Равна гора''
Резолуција Организације српских четника ''Равна гора''

Резолуција Организације српских четника
''Равна гора''
са скупштине у Бимброку, 17.10. 2009Главна управа организације српских четника ''Равна Гора'' на својој годишњој скупштини у Бимброку 17. октобра, 2009. године разматрала  је одлуке које је донео Архијерејски Сабор у Београду у мају 2009. године по питању новог Устава за Северну и Јужну Америку и реорганизације, арондације епархија.

Нови Устав за Северну и Јужну Америку је био врло спорни документ који НИКАД није био у потпуности прихваћен на сабору Новограчаничке митрополије. На сабору Новогрчаничке митрополије у априлу 1998. године  многе тачке су остале спорне па је Сабор одложен за 6 месеци са истим делегатима како би се усагласиле спорне тачке Устава, нарочито тачка 27 која се односи на имовину.
 
Сабор није сазван 6 месеци касније већ тек у децембру 1999. године. Како су спорне тачке још остале нерешене, Устав је одбијен и владика Лонгин је изјавио да ће на снази бити Устав Новограчаничке митрополије од 1986. године.

Тачка 27 Устава, која се односи на имовину, била је дискутована на Епархијском савету, одобрена од савета са предлогом да се одобри на сабору, али НИКАД није одобрена на сабору Новограчаничке митрополије јер сабор митрополије после тога никад није сазван.

Сматрамо да такав правни акт не може бити прихваћен једнострано, само на Сабору у Београду, јер по Прелазним уредбама морају га прихватити обе стране.

Стога ни одлука о аронадацији епрахија не може бити прихваћена.

Доношењем ових одлука не само да су повређене и игнорисане Прелазне уредбе, акт потписан од Патријарха Павла и митрополита Иринеја Ковачевића, већ је повређен и Устав СПЦ, члан 62 који гласи:

''Ако је спреченост Патријарха у вршењу његових дужности дужег трајнијег карктера, или кад се патријаршиски престо упразни, власт Патријархову врши Свети Архијерејски Синод, који то објављује епархијским архијерејима и саопштава државној власти, ради знања. Претседничке дужности Патријархове у Светом Архијерејском сабору и Светом Архијерејском Синоду врши тада најстарији по производству члан Светог Архијерејског Синода митрополит, односно најстарији епископ ако митрополита нема.

У овим случајевима не могу се по правлу доносити црквенозаконски прописи, уредбе и начелне одлуке.''

Овакве исхитрене, самовољне и противзаконите одлуке имају далекосежне       
последице и доводе до нових подела у српској цркви у емиграцији, подела   које су биле врло болне у прошлости. Сматрамо да је у овом тренутку таква одлука политички, верски, и национлно деструктивна, штетна за српске државне и верске интересе, минира српско јединство, и зато не можемо да је подржимо и прихватимо. Напротив, овакво понашање нас дубоко вређа и готово убија сваку наду да је могућ људски и хришћански споразум са београдском Патријаршијом. Видимо да се владајућа јерархија са ниподаштавњем односи према поруци свога патријарха ''Будимо људи''.

8. Организација српских четника ''Равна Гора'' радо је прихватила  помирење. Надали смо се да заједнички радимо за добро наше цркве и Отаџбине. Али, неправда према члановима Новограчаничке митрополије нас  је много потресла и ми немамо избора него да се и даље боримо за наша права  

9.  Српски четници су увек били на бранику вере и нације. Ми морамо да сачувамо Светосавско Православље наше Цркве за нашу децу. Зато остајемо на Дражином путу и поносимо се с тиме.
    
10.  Захтевмо да влдика Лонгин сазове сабор Новограчаничке митроиполије како би се даљи неспоразуми избегли као и законске последице.
      
Одбор за резолуцију:

Душан Мандић          
Ђорђе Петровић         
Милош Пушкар         
Др. Десанка Крстић

Serving the Serbian Orthodox community in the Americas